Víztakarékossági tippek jakuzzikhoz

Víztakarékossági tippek jakuzzikhoz

A masszázsmedencék olyan több személyes, hatalmas „fürdőkádak”, amelyekben nyakik el lehet merülni. Ebből adódóan hatalmas vízmennyiségre van szükség a feltöltésükhöz, vagy mégsem? Az igaz, hogy a feltöltés sok vizet felemészt, de mivel erre legfeljebb csak negyedévente lesz szükség, valójában nem is olyan nagy a fogyasztás mértéke. És még ezt is lehet tovább csökkenteni a következő hatékony praktikákkal!

Tiszta szűrő, kevesebb vízcsere!

A medence térfogata természetesen adott, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne optimalizálni a vízfogyasztást és ezzel kevesebb vizet használni a medencéhez. Ennek az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, a szűrők rendszeres tisztítása és karban tartása. A gyakran tisztított szűrő hosszú ideig megőrzi a víztisztaságot, így akár hetekkel is kitolhatja a teljes vízcserét. Még akár ennél is több időt nyerhet, ha részleges vízcseréhez folyamodik a teljes vízkészlet cseréje helyett. Hogy ez működhessen, ahhoz legalább hetente egyszer mossa át a szűrőket, és 2 havonta alaposan áztassa is be a biztos siker érdekében.

A tető legyen a legjobb barátja!

A vízcsere mellett a vízpárolgás a másik nagy vízfogyasztó. A párolgás egész évben komoly vízveszteségeket okozhat, ehhez nem is kell nyárnak, kánikulának lennie. Télen is ugyanúgy  kiszökik a felfűtött víz, mint nyáron. Ez ellen védekezhet medence tetővel. Ez a hermetikusan záródó tető megakadályozza, hogy a víz elszökjön. Ehelyett az lecsapódik a tető belsején és visszatér a medencébe. A tetővel ráadásul csökkentheti a víz kihűlésének mértékét is, így tulajdonképpen dupla előnye van a tető használatnak. A hatékonyság érdekében fontos, hogy erős zárakkal rendelkezzen a tető, vastag és sűrű habszivacsa legyen a és pontosan illeszkedjen a medencére. Minden fürdés után zárja le a medencét vele és rengeteg spórolhat.

Mondjon igent az újrahasznosításra

A jakuzzik mérete nagyon változó, előfordul, hogy ezernél is több liter vizet tartalmaz, amit egy vízcsere során ki kell selejteznünk. Csakhogy kár lenne egyből leengedni a lefolyóba, amikor még hasznát is veheti. Ahelyett, hogy további iható csapvizet fogyasztana, próbálja meg a használt vizet munkára fogni még egyszer. Mivel masszázsmedence vize úgynevezett szürke víznek számít, ezért kerti bútorok, teraszok és autók mosására tökéletesen alkalmas. Időzítsen helyesen és ezzel is komoly vízmennyiséget nyerhet. Ha hagyja, hogy a víztisztítók kiürüljenek a jakuzziból, akkor akár növények locsolására is bevetheti. Ehhez a leengedés előtt legalább 3 nappal már ne adjon klórt vagy egyéb kemikáliát a vízhez, és lehetőleg ne is használja a medencét. Mielőtt a növények nyakába zúdít több száz liter vizet, végezzen biztonsági ellenőrzést, hogy tényleg nem tesz-e kárt bennük a víz. A klórmennyiség ilyenkor legyen nulla, a víz pH értéke pedig 7 és 8 között ideális a növényeknek.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés