Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.
Menü

Így készítsd elő a grillt a tavaszi szezonra 3 lépésben

Így készítsd elő a grillt a tavaszi szezonra 3 lépésben

Ha te is azok közé tartozol, akik szezonálisan használják grilljüket, akkor a téli pihenő után szükséged lesz egy nagytakarításra, hogy újra formába hozd a kültéri sütődet. Ilyenkor ellenőrizheted, hogy nem sérült-e meg a hosszú állás során a gép, és még van időd kijavítani a hibát mielőtt először begyújtod a grillt. Ezzel egyszer s mind el is távolíthatod a pihenő során lerakódott szennyeződéseket, és újra előhozhatod a grill legjobb formáját, ami segít a tökéletes ételek megalkotásában.

1. Melegítés

A takarítás első lépése a mechanikus ellenőrzés és a grill felfűtése. Ha minden alkatrész a helyén van és látszólag nincs rozsdásodás vagy csatlakozási hiba, akkor egy gyors áttörlés után jöhet a begyújtás. Ne habozz a legmagasabb hőfokra melegíteni a grillt. Ez ugyan eltart egy darabig, de segít abban, hogy minden lerakódást leégessen a rácsokról és kritikus helyekről, ami a téli állásban odakerülhetett. Amíg  fűt a grill ellenőrizd a tüzelőanyag mennyiségét, gázgrill esetében pedig a csatlakozásokat is. Ha valami szokatlant látsz vagy tapasztalsz, jegyezd fel, hogy egyeztethess egy szerelővel.

2. Várakozás

A türelem meghozza a gyümölcsét és a grill hamarosan eléri majd a legmagasabb hőfokot is. Ekkor azonban még nem kapcsold le, legalábbis addig ne amíg füstölést tapasztalsz. Amíg van füst, addig van olyan a grillen, ami le tud égni róla. Ha már nem látsz erős füstöt, csak a tűz tiszta lángja lobog, kapcsold le a grillt vagy kotord ki belőle a faszenet, ha faszenes grillt tisztítasz. A munka nehezebb része ugyanis még csak ezután következik.

3. Takarítás

A füstölés elapadásával jöhet a kézi takarítás. Ennek elvégzéséhez nem kell megvárnod a grill kihűlést, sőt, jobb is ha még a forró rácsoknak esel neki először. A meleg miatt fellazul maradék koszt és hamut egy erős grillkefével pillanatok alatt eltüntetheted onnan, ahol semmi keresnivalójuk nincs. Vegyél ki minden rácsot egy jó grillkesztyűvel és tisztítsd meg őket grillkefével, majd tedd félre hűlni. Szisztematikusan takarítsd át az egész grillt és minden kivehető, mozgatható elemét. Gázgrillek esetén a égőfejeket és a Flav-R-Wave paneleket is sikáld meg alaposan. Amikor aztán kihűltek a rácsok és maga a grilltest is, jöhet az áttörlés. Egy ronggyal távolítsd el visszamaradt hamut és port, hogy minden ragyogjon. Állítsd össze újra a grillt, és máris jöhet a tesztüzem. Ha semmilyen hibát nem találtál amihez szerelőre lenne szükséged, akkor sütheted is a szezon legelső finomságát.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés